aanmelden
Musicmaker #441 december 2016
Inhoud Musicmaker #441 december 2016
Het einde van Peter Pan Speedrock
[ Features pagina 20 ]
Na ruim twintig jaar besluit de meestspelende band van Nederland dat het genoeg geweest is. Dit jaar tourde de band nog éénmaal langs alle grote clubs en festivals en nu komt de machine tot stilstand. Peter Pan Speedrock begon als een jongensdroom en Bart, Bartman en Piet leefden die droom twee decennia, vaak geflankeerd door mascotte Dikke Dennis. In deze Musicmaker kun je nog één keer smullen van hun smeuïge rock & roll-verhalen: ‘Als ik onder invloed was, stak ik zonder nadenken mijn hoofd tussen twee tieten.’
Bij de soundcheck van Walter Trout
[ Features pagina 32 ]
Al sinds eind jaren zestig speelde bluesgitarist Walter Trout met alle groten der aarde. Hij rooit het ook alweer zo’n dertig jaar solo, maar een paar jaar geleden leek het bijna voorbij. Walter had een ernstige leveraandoening. Hij scheerde langs de rand van de afgrond, maar een transplantatie hielp hem er bovenop. Wij kijken in de Groningse Oosterpoort mee hoe Walter geniet van elke toon die hij uit zijn gitaar tovert.
Op oorlogspad met Warpaint
[ Features pagina 44 ]
De indie-rock van Warpaint ontstond al meer dan tien jaar geleden in Los Angeles. Pas de laatste paar jaar breken de vier dames internationaal door en dat gaat ze bijzonder goed af. Met het nieuwe album Heads Up op zak tourt Warpaint de wereld rond. Gitariste Theresa Wayman vertelt over het chaotische tourleven: ‘Ik ben geen fanatieke pillenslikker, maar zo nu en dan is zo’n slaappilletje handig’.
De inspiratie van Bertolf
[ Features pagina 52 ]
Bertolf speelde ooit in de band van Ilse DeLange, maar het is een zegen gebleken dat hij op eigen kracht verder gegaan is. Zijn solowerk krijgt juichende recensies, de tour met Crosby, Stills, Nash & Young-tributeband Her Majesty was een overdonderend succes en op dit moment staat Bertolf solo in de theaters. Hoe raakt hij geïnspireerd tot het schrijven van songs? ‘De meest frustrerende dagen zijn als je keihard zit te werken, maar dat er werkelijk geen drol tussen zit. Dat gebeurt regelmatig.’
In de oefenruimte met The Great Communicators
[ Features pagina 60 ]
Het gaat erg lekker met de springerige indie-rock van The Great Communicators. Maar het trio werkt er ook al jarenlang met grote toewijding aan om op dit punt te komen. Elke zondag reizen ze naar een industrieterreintje in Osdorp om aan hun muziek te schaven. The Great Communicators is een band met een plan: ‘Als je wil slagen, moet je verder denken dan alleen maar Noorderslag, 3FM en De Wereld Draait Door’.
Genelec 8340A-monitor
[ Getest! pagina 40 ]
Topkwaliteit voor je studio
Kool & elfring 1984
[ Getest! pagina 49 ]
De sound van Van Halen
Motu Ultralite MK4
[ Getest! pagina 68 ]
Uitgebreide interface en mixer in één kastje
KORG metronoom
[ Getest! pagina 76 ]
Hoor de beat ín je oor
MXR M300 Reverb
[ Getest! pagina 76 ]
Reverbs van freaky tot vintage
Wetboek van poprecht
[ En verder pagina 11 ]
Songteksten en auteursrecht
Column: Guido
[ En verder pagina 15 ]
Koekhappers
Doe-het-zelver
[ En verder pagina 16 ]
9 bands in 9 maanden
Nieuw
[ En verder pagina 27 ]
De coolste nieuwe gear
Het vreemdelingenlegioen: Femke Weidema
[ En verder pagina 30 ]
Van Drachten tot Nashville
De grote liefde
[ En verder pagina 42 ]
De Gibson SG van Peter Visser
De millennial whoop
[ En verder pagina 50 ]
Waarom klinkt dit interval zo lekker?
Column: Wim
[ En verder pagina 56 ]
Showmanship
Bloed, zweet en tranen
[ En verder pagina 70 ]
24 albums onder de loep
Studiostek #28
[ En verder pagina 78 ]
De broekzakstudio van Emil Landman
Wie is u?
[ En verder pagina 80 ]
Susanne van Lieshout van de Grote Prijs