Ableton Live 12 gelanceerd: nieuwe look, betere workflow en nieuwe devices

Binnenkort review in Interface!

Merknieuws 15-11-2023 08:05

De update voor Live heeft een overzichtelijker en moderner uiterlijk, een prettiger workflow maar ook een aantal nieuwe klankgeneratoren en effecten.


Het is alweer tijd voor een nieuwe Ableton Live, nummer twaalf om precies te zijn. En ook dit keer heeft Ableton weer een flinke waslijst aan nieuwe features gepland. Interface bekeek het vernieuwde Live! Binnenkort een review. Maar lees nu vast dit!   

Stroomlijnen
Een eerste blik op alle nieuwigheid leert in ieder geval één ding: Ableton zet nog verder in op het stroomlijnen van je creatieve proces. Hiervoor hebben ze een aantal praktische zaken toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om je beeldscherm horizontaal te splitsen tussen je clips, devices én je mixer.


Sound Similarity Search
Maar het zijn vooral de updates aan de browser die direct in het oog springen. Zo heeft Ableton nu Sound Similarity Search geïntroduceerd, die alle samples in je bibliotheek automatisch kan labelen met een bepaalde klankkleur of eigenschap en het zo vervolgens super eenvoudig maakt om soortgelijke samples op te sporen. Alle labels zorgen ervoor dat je ook nog eens veel sneller door de sounds kunt navigeren, en je kunt natuurlijk je eigen labels maken en zo collecties maken voor een project of track.

Nieuwe instrumenten
Ook zijn er weer de nodige nieuwe instrumenten, waarvan Meld wel de meest opvallende is. Achter deze op het eerste oog eenvoudige synthesizer zit een immense modulatiematrix verstopt waardoor je tot in minutieus detail texturen en soundscapes kunt vormgeven.

Midi-editing
Daarnaast heeft Ableton de midi-editing versoepeld en zijn er nu allerlei kleine tools die je kunt gebruiken om detail in je midipartijen toe te voegen; kleine trillers, strum-effecten of met één druk op de knop een midinoot splitsen in kleinere ritmische delen, het kan allemaal. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Q1
Voordat je er zelf mee aan de gang kunt, moet je nog wel even geduld hebben: Live 12 staat gepland voor het eerste kwartaal van 2024. Maar tot die tijd vermaak je je ongetwijfeld nog prima met je Push 3.


We lopen er nog even diagonaal doorheen. 

Opvallend is de verbeterde user interface met alle belangrijke informatie tegelijk (‘stacked’) zichtbaar en de mogelijkheid om meerdere clips tegelijk te bewerken. De GUI is aangepast om je beter op de muziek te kunnen focussen, onder andere dankzij het feit dat je Clips, Devices en Editors makkelijk toegankelijk en zichtbaar zijn.

De verbeterde mixer is snel toegankelijk vanuit Session en Arrangementvensters en het uiterlijk kan op allerlei manieren getuned worden. In de browser is de tagging vernieuwd en je kunt naar gelijkaardige sounds zoeken. Sowieso is het eenvoudiger de sounds te zoeken die je nodig hebt.

Op midigebied zijn er nieuwe opties voor toonsoort-gebaseerd editten, arpeggio’s, flams, strums, versnellingen en vertragingen. Met speciale algoritmes kun je melodieën, ritmes en akkoorden genereren.

Er zijn ook diverse nieuwe instruments en effecten zoals het al genoemde bi-timbrale Meld, met dubbele filters Het is een op instelbare modulaties gebaseerde synth waarbij zowat elke parameter van elke oscillator afzonderlijk moduleerbaar is.

Granulator is nu beschikbaar in versie III met mpe support en realtime audio input

Roar is een drievoudige saturator met diverse modes als parallel/serieeel, mid/side en multiband, lfo’s, envelope en compressor.

De bètaversie is nu te downloaden voor geregistreerde gebruikers, de update zelf komt begin 2024 uit als Intro, Standard en Suite uitvoering voor respectievelijk 79, 279 en 599 euro.

Een uitvoerige test van Ableton Live 12 kun je binnenkort in Interface lezen.

Meer informatie

bètaversie

 

zoeken
zoeken