NAMM 2024: Zeer veel nieuws van Sterling by Music Man

SringRay's en de Sterling Bass SB14

Merknieuws 26-01-2024 12:34

Nu Amerikaanse Music Man's niet meer in Europa verkrijgbaar zijn - alleen rechtstreeks vanuit de fabriek in San Luis Obispo - wordt het submerk Sterling by Music Man steeds belangrijker voor de liefhebbers van de StingRay-sound. En gelukkig brengt dit merk steeds meer moois uit.

Net als bij Lakland - geheel US Laklands kan je alleen in de VS kopen - is ook Music Man gestopt met distributie in Europa. Je kan nog wel rechtstreeks via de website van het merk uit San Louis Obispo (in Californië) kopen en wellicht volgt er wat 'grijze' import. Inmiddels is er een hele reeks Sterling by Music Man bassen en er zijn drie Aziatische series die ruim gezegd vergelijkbaar zijn met de betere Squiers (Ray4), de Mexicaanse Fenders (Ray24) en de duurdere Mexicaanse Fenders (Ray34). natuurlijk gaat de vergelijking niet helemaal op. 

Voor Music Man is het maar een klein stukje rijden naar de NAMM en het merk kwam met een aantal mooie producten. De derde voor Joe Dart is trouwens al uitverkocht en dat lees je via deze link.  De volgende modellen kun je komend jaar op de markt zien en voor alle specs verwijzen we je graag naar de website van Sterling by Music Man. Hieronder lees je in het kort alle nieuwtjes.

StingRay - Ray4/5
We beginnen bij de meest betaalbare modellen. Deze zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld de betere Squiers en we weten uit ervaring dat dit te gekke bassen zijn! De Ray4 en 5 (vier of vijf snaren) is er nu in Chopper Blue en Pueblo Pink. Ben je linkshandig? Dan kan je de vier- en vijfsnaar ook in Chopper Blue bestellen.




StingRay - Ray4/5HH
Wat is er beter dan één humbucker? Twee humbuckers. Of drie, maar dat model is er - nog - niet. De HH-versie is vergelijkbaar met de gewone Ray4/5, maar nu met extra humbucker en elementschakelaar. Deze modellen zijn er nu in Cobra Blue en Stealth Black. Meer zwart dan dit wordt het niet en Spinal Tap zal tevreden zijn.



Sterling Bass - SB14
Oftewel de SB14. Music Man flirte met de Joe Dart-modellen al met passieve bassen, er waren wat passieve custom shop-modlelen, natuurlijk de shortscale (daarover zo meer) en nu is de eerste echte passieve longscale Sterling by Music Man. En even verwarrend: het submerk heet Sterling, maar er is ook een model dat Sterling heet en dat is eigenlijk een afgeslankte StingRay. Dit is dus een Sterling Sterling. De passieve bas heeft een Alnico V humbucker die bediend wordt door twee knoppen voor toon en volume. Hoe ze geplaatst zijn verdient geen schoonheidsprijs. Momenteel is de bas er alleen in naturel, de body is van moerasessen en volgens het merk is het een limited edition. Wij verwachten dat deze - wellicht in andere kleuren - wel in het modelgamma blijft. 



StingRay Short Scale - RaySS4
De shortscale - 30"- StingRay is er al een tijdje, maar voor 2024 krijgt het model een geroosterd esdoorn hals. De lichtgewicht bas is passief, heeft een neodymium humbucker en voor dit jaar zijn er twee nieuwe kleuren: Toluca Lake Blue en Fiesta Red.



StingRay Classic - Ray24CA/25CA
De Ray24 is een zeer betaalbare versie van dé klassieker met een slab body - geen uitsparingen voor buik en bovenarm - en de aloude 2-band EQ. Vergeleken met de duurdere Ray34 heeft deze bas een wat smallere hals - 38mm - en naast in blauw en butterscotch is deze bas er nu in Olympic White.



StingRay - Ray34/35
De Ray34 (of 35 als je er een lage B-snaar bij wenst) is het topmodel uit de serie met 3band EQ. Deze is er nu in twee nieuwe uitvoeringen. Dorado Green is sowieso een prachtige kleur, maar voor de liefhebbers van mooie stukjes hout is er een spalted esdoorn versie, in sunburst. Door het ontbreken van de slagplaat komt het hout nog mooier uit.



StingRay - Ray34HH
De Ray34HH is niet om te lachen. HH staat natuurlijk voor de dubbele humbucker. Deze bas is technisch verder vergelijkbaar met de normale Ray34, ook hier zien we geroosterd esdoorn halzen en de 3 band EQ, maar deze versies zijn natuurlijk uitgerust met een elementschakelaar. De HH is er nu in Charcoal Frost en - net als de normale Ray34 - in spalted esdoorn. De HH-versie heeft een wat lichtere burst dan de versie met één element en deze keer heet het Blood Orange Burst. 



zoeken
zoeken