Jazz en world moeten terug op op NPO zenders: na protestmars is petitieboek aan Tweede Kamer aangeboden: dinsdag 27 juni 2023

Petitieboek aangeboden aan Tweede Kamer

Muzieknieuws 26-06-2023 16:55

Eens waren er programma's waar jazz en world voorbijkwam op radio en tv, zoals Vrije Geluiden, Co Live, DWDD, en Matthijs Gaat Door. Nu is er alleen op de radio nog een themakanaal NPO Soul&Jazz, waar echter louter soul voorbijkomt.

De NPO biedt geen ruimte meer aan jazz en world in Nederland, terwijl zij statutair wel die verplichting heeft.

Dat betoogt de Nederlandse jazz/world music scene, vertegenwoordigd door honderden musici en vijftig podia en festivals, op dinsdag 27 juni. Die dag om 13.30 wordt hun petitie voor meer zendtijd bij de NPO, gebundeld tot het boekwerk “Geen Jazz op NPO Miskent Diversiteit Nederland”, dat bestaat uit honderden uiteenzettingen van en door (inter)nationale prominenten in de Nederlandse jazz en wereldmuziek.

Bij de protestmars die dinsdag 27 juni eindigde bij de Tweede Kamer, werd een petitie aangeboden - in de vorm van een protestboek - aan alle culturele beleidsmakers uit de politiek. 

De foto boven met Stefan Kruger is een van de 186 pagina's uit het petitieboek, dat je nu hier ook kan downloaden. Het boek bevat pleidooien van artiesten als Izaline Calister, Ronald Snijders, Hans Dulfer, Tineke Postma, Corrie van Binsbergen, Ben van den Dungen. Masha Bijlsma, Marcos Baggiani, Trijntje Oosterhuis, Brad Mehldau, Monica Akihary, Joris Teepe, Lilian Vieira en nog tientallen anderen!

‘Het Nederlandse publieke omroepbestel miskent de diversiteit in Nederland,’ zegt vocaliste en BIMPro-voorzitter Fleurine, die dit probleem al sinds 2022 probeert aan te kaarten. Eerst middels een opiniestuk in het NRC, daarna met gesprekken met NPO, de staatssecretaris, een rondetafelgesprek met OC&W en een kamervraag. De NPO gaf geen duimbreed toe, en verwees enkel naar een online themakanaal, waar volgens Fleurine aanwijsbaar geen Nederlandse jazz of wereldmuziek aan bod komt.

Nu is de maat vol.

“Een online themakanaal levert bovendien een schijntje op aan auteursrechtelijke inkomsten in vergelijking met een hoofdkanaal op de ether,” licht Fleurine toe. “Het rijk investeert in maar liefst negen conservatoria, maar laat afgestudeerden vervolgens in de kou staan omdat de NPO haar missie en verantwoordelijkheid niet naleeft.” In die missie staat onder meer dat programma’s niet alleen gemaakt mogen worden voor het grote publiek, maar dat zij ook kleinere doelgroepen in de samenleving hoort te bedienen. Immers, belastinggeld van alle Nederlanders wordt aan de NPO uitgegeven, en dus verdienen alle Nederlanders representatie bij de publieke omroep. 

Tot slot betoogt BiMpro dat deze actie in lijn is met de Meerjarenbrief Cultuur van 2022 “de Kracht van Creativiteit, Cultuur Middenin de Samenleving", en dat dit initiatief voor en door musici moet worden omarmd als een signaal over de behoeften van podia en uitvoerend kunstenaars in heel Nederland. “Help ons cultuur toegankelijk te maken door ons serieus te nemen wanneer we voor onszelf opkomen,” is de boodschap.

Maak van jazz en world op de NPO niet langer toekomstmuziek!

Het initiatief wordt ondersteund door: 

 

zoeken
zoeken