aanmelden
John Lennons Gibson J-160E geveild
Akoestische gitaar was jarenlang zoek
Muzieknieuws 09-06-2015 14:27
De recent teruggevonden Gibson J-160E van John Lennon, waar de Beatle mening vroege hit op componeerde, wordt later dit jaar bij Julien’s Auctions in Beverly Hills geveild. De verwachte opbrengst is 800.000 dollar.

Het gaat om een 1962 Gibson J-160E, een jumbomodel met een magnetisch element en een volume- en toonregelaar als bij een elektrische gitaar. Lennon kocht de gitaar bij Rushworth’s Music House in Liverpool voor 161 pond.

j-160_1

John Lennon en George Harrison kopen allebei een Gibson J-160E bij Rushworth’s...

Julien’s Auctions-eigenaar Darren Julien verwacht overigens dat de gitaar het record zal verbreken van Bob Dylans Newport Folk Festval Strat, waar twee jaar geleden 965.000 dollar voor betaald werd.
"Jonh Lennon-items zie je niet vaak op veilingen omdat veel mensen ze houden", zegt Julien. "Dit was een van zijn favoriete gitaren. Hij zei vaak dat hij wilde dat hij hem nog had."  

De gitaar verdween tijden een Beatles-show in 1963. Pas vijftig jaar later dook hij weer op nadat ene John McCaw hem in een tweedehandswinkel in de VS had gekocht.

...en bespelen ze tijdens een tv-optreden met I Want To Hold Your Hand

Andy Babiuk, expert in Beatles-spullen, bevestigde de authenticiteit. Het serienummer en de karakteristieke beschadigingen en kenmerken kwamen overeen met foto's en clips waarop Lennon de gitaar bespeelt.

Volgens Babiuk is de jumbo gebruikt voor het opnemen van het nummer Love Me Do en werd hij ook regelmatig live bespeeld. Ook zijn hits als She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Please, Please, Me, All My Loving, From Me To You en This Boy op de J-160E geschreven.

De gitaar wordt 6 november geveild. Meer info op juliensauctions.com