NAMM Preview

Wat voor nieuws kunnen we verwachten?

Muzieknieuws 18-01-2016 16:54

Vanaf donderdag 21 januari barst de NAMM-instrumentenbeurs weer los in Los Angeles. Wij zijn er natuurlijk bij! Hier als opwarmertje alvast een kleine greep uit al het moois dat de komende tijd op de markt zal komen. Heel veel nieuwe gear die ons muzikantenbestaan nóg aangenamer maakt (en de bankrekening leger). Houd onze website in de gaten, want tijdens de NAMM zullen we regelmatig verslag doen!

Hieronder vind je per instrumentgroep enkele nieuwtjes. Tijdens de NAMM plaatsen we hier veel meer en natuurlijk vind je in de volgende Musicmaker een uitgebreid NAMM-verslag!

Gitaarnieuws

Gibson bouwt zijn belangrijkste gitaarmodellen als de Les Paul, de SG, de Firebird en de Explorer in twee nieuwe varianten. De twee nieuwe series zijn erg verschillend. De Traditional serie is meer klassiek, terwijl de instrumenten in de High Performance reeks zijn uitgerust met technische snufjes als het G Force stemsysteem, de Titanium Zero Fret Adjustable Nut en de Titanium brug.


Fender heeft nog niet heel veel prijsgegeven, maar we verwachten in ieder geval de Acoustic Pro- en SFX-versterkers te zien en de nieuwe akoestische Paramount-serie (zie afbeelding). Ook zijn we erg benieuwd naar de aangekondigde Bassbreaker gitaarversterkerserie.

Yamaha viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum als fabrikant van elektrische gitaren met de nieuwe Revstar serie (zie afbeelding). Dit nieuwe, betaalbare ontwerp is meer dan drie jaar in ontwikkeling geweest. We hebben ook gehoord dat de akoestische FG serie, een belangrijke vaste waarde in Yamaha’s catalogus, een upgrade heeft gekregen.


 

Versterkers

Het in 2013 opnieuw verschenen Supro heeft drie nieuwe modellen aangekondigd (zie afbeelding): De 50-watt Titan met enkele 10-inch luidspreker, de 1x12 Jupiter met schakelbare gelijkrichter en een vermogen van 60 watt (klasse A/B) of 35 watt (klasse A) en de Rhythm Master met zijn 15-inch speaker en reverb- en tremolocircuit.


Naast de vernieuwing van de complete elektrische gitaarlijn (hardware, elektronica, bodyvormen en kleuren) hoorden we ook dat Peavey zijn 6505 versterker uitbrengt in zakformaat onder de naam 6505 Piranha.

Basnieuws

Het Zweedse basversterkermerk EBS doet het de laatste jaren goed in pedalenland. De Zweden beloven ons veel nieuws, waarvan we er eentje hebben kunnen achterhalen. Op de NAMM toont EBS een deluxe-versie van de Billy Sheehan Signature Drive, met meer gain, een boost, een faseschakelaar en een andere drive-chip.

Warwick maakte deze week bekend dat alle Masterbuilt en Custom Shop-bassen per direct worden voorzien van een oplaadbare lithium-batterij, in plaats van het standaard 9V-blokje. De batterij is met een meegeleverde kabel of met een standaardtelefoonoplader op te laden via een USB aansluiting. Vervolgens kan je minimaal 500 uur spelen. Deze batterij voedt Warwicks geheel vernieuwde, actieve voorversterker. Volgens het merk zijn er geen bijgeluiden en is er enorm veel headroom. Het eigen systeem moet zich kunnen meten met de preamps alle grote en populaire merken.  

Daarnaast kunnen we melden dat de Reverso wordt uitgebracht als betaalbare en dure Rex Brown-signature (Panthera) en dat er een speciale Signature Star Bass komt voor studiolegende Lee Sklar, met bijzondere houtsoorten, een tweekleurige toets, een offset body en een 'producer switch'. De échte fan weet wat deze schakelaar doet. Inderdaad: helemaal niets!


Toetsen/recording

Als je een studio formaat bezemkast hebt, zijn de twee nieuwe mini controllers van Korg mogelijk iets voor je. De nanoKONTROL Studio en de nanoKEY Studio zijn 278 x 160 x 33 mm groot. Ze werken met iOS, Mac OS en Windows zowel via usb als draadloos via bluetooth. De voeding komt uit twee AA batterijen of via usb. 

Korg Minilogue synthesizer 

De nieuwe keyboardsynthesizer van Korg, de Minilogue, is analoog, maar wel vierstemmig polyfoon, volledig programmeerbaar en met een ingebouwde stepsequencer en een delay, in een budget waarvoor je tot nu toe alleen hetzij een digitale, polyfone synth, hetzij een analoge monosynth zonder geheugens kon kopen. Door de 100 presets en 100 geheugenplaatsen laat de Minilogue zich net zo simpel bedienen als de legendarische microKORG, maar biedt net zo veel tweakplezier als een klassieke monosynth.  

IK Multimedia iRig BlueTurn

De IK Multimedia iRig BlueTurn een klein vloerpedaal met twee verlichte drukknopen waarmee je via bluethooth door je partituur kunt bladeren. Het apparaat werkt met iPhone, iPad, Mac computers en Android devices. Behalve partituren kun je ook andere zaken doorbladeren als beelden, teksten, slides etc. De iRig BlueTurn heeft drie standen: per pagina bladeren, en verticaal of horizontaal continue scrollen. Hij werkt op twee standaard AAA batterijen.

Tracktion BioTek softsynth

De BioTek Organic Synthesizer van Tracktion combineert een synthesizer engine met een uitgebreide verzameling samples, van natuurlijke geluiden tot urban en mechanische sounds. De gebruikersinterface is (geheel volgens de Tracktion-filosofie) in een enkel scherm en valt op door de centraal geplaatste XY-controller. De plug-in laat zich eenvoudig bedienen, maar kan zeer complexe klanken voortbrengen.

Drumnieuws

We beginnen maar met het meest opvallende nieuws van de afgelopen weken. Een nieuw elektronica bedrijf genaamd ATV Corporation lanceerde namelijk onlangs haar eerste drummodule: de aD5. Het bedrijf is opgezet door niemand minder dan Ikutaro Kakehashi, de oprichter van Roland! Kakehashi ging in 2013 met pensioen, en begon vervolgens nog maar eens een eigen bedrijf. Als demonstrateur trok het merk Roland oud-gediende Mike Snyder aan.

Paiste komt met heel veel, heel grote bekkens. Onder andere in de 2002 serie. Het is de 45ste verjaardag van de 2002 serie en de Black Big Beat bekkens zijn daarom voorzien van het zwarte 2002 logo. De Big Beat bekkens zijn volgens Paiste Multi-Purpose. Je mag zelf bedenken hoe je ze gebruikt; als crash, ride of hihat. Ze zijn verkrijgbaar in 18" tot en met 24" en ook per twee in 15" en 16". 

Dream Cymbals komt met de Try-hat, een set van drie hihatbekkens; een uit de Energy reeks, een uit de Bliss en een uit de Contact reeks. Je kunt zelf naar hartelust combineren en bepalen wat je als boven- en onderbekken gebruikt. Om wisselen te vergemakkelijken worden de bekkens geleverd met een extra hihatclutch en een handige tas voor vervoer. De Try-hat is verkrijgbaar in 13" en 14".



zoeken
zoeken