Bij de Soundcheck van The 1975

De sound van gitarist Matthew Healy

Muzieknieuws 03-05-2016 10:34

In Musicmaker 435 lees je ons uitgebreide artikel over de soundcheck van The 1975. Dit jonge Britse kwartet laat zich inspireren door de jaren tachtig en doet dat zeer goed. Dat deze mannen in de Heineken Music Hall optreden, is dus niet bepaald verrassend. Wel verrassend is hun gecontroleerde en eigenzinnige aanpak. Als voorproefje op het artikel krijg je hier alvast een interessant inkijkje in de sound en gear van zanger/gitarist Matthew Healy.

De referenties naar de jaren tachtig zijn overheersend in de muziek van The 1975. Om deze sound tot leven te wekken, gebruikt Matthew Healy een Roland Jazz Chorus 120-versterker en actieve Fender-gitaren uit de jaren tachtig.

Matthew: ‘Mijn hoofdgitaren zijn Fender Stratocaster Elites uit ’83 en ’84. Fender probeerde destijds actieve gitaren te maken in de trant van Ibanez. Het zijn een soort Back To The Future-Stratocasters. Er zijn niet veel van gemaakt. Volgens mij bezit ik tweederde van de voorraad. Ze zijn een onmisbaar deel van mijn geluid. De combinatie van de Roland Jazz Chorus en de Fender Elite met actieve elementen zorgt voor een heel gecompresst geluid. De chorus die op mijn Roland-versterker zit, is ontzettend belangrijk. Dat is dé chorus. Beter dan dat wordt het niet.’

 

 

 

 





Gitaarsolo

Matthew: ‘Ik heb flink wat moeite gehad om de gitaarsolo in Love Me live te kunnen spelen. Op de opnames hebben we voor die solo een scala aan sounds en zelfs verschillende gitaren gebruikt. Om dat op het podium na te kunnen bootsen, hebben we delen van de solo ingeprogrammeerd. Nu hoor je live letterlijk wat je op de plaat hoort. Dat kostte tijd, maar het is het volledig waard. Zo krijgt het publiek namelijk wat het wil: de songs van de plaat, want dat is hoe we zijn. We houden niemand voor de gek met onze samples en backing tracks; de mensen verlangen het juist van ons. Ze hoeven geen rauwe punkset, we zijn de fucking Stooges niet.’

 De solo van Matthew begint op 2:26:

Matthew’s live-uitrusting:
Gitaren:
Fender Stratocaster Elite 1983
Fender Stratocaster Elite 1984
Fender Classic Series Mustang 1965
Fender American Stratocaster

Versterker: 
Roland Jazz Chorus-120

Effecten:
Boss TU-3 stemapparaat
MXR M134 Stereo Chorus
Boss DD-6 Digital Delay
Boss CS-3 Compressor Sustainer
Analogman King of Tone overdrive
Klon Centaur overdrive
Carl Martin Plexitone overdrive
Electro-Harmonix HOG gitaarsynthesizer
Strymon TimeLine delay
Ernie Ball 6180 VP Jr. volumepedaal
Ernie Ball 6180 VP Jr. volumepedaal

Meer lezen over The 1975 en héél veel andere muzikanten? Bestel de nieuwe Musicmaker (zonder verzendkosten én zonder verplichtingen)via onze website!

zoeken
zoeken