Dutch Music Export

Nieuw exportbeleid voor de Nederlandse popmuziek

Muzieknieuws 13-02-2017 16:58

Dutch Music Export is een nieuw exportbeleid voor de Nederlandse popmuziek. Dit is opgezet door Stichting Popcoalitie, het Fonds Podiumkunsten (FPK) en Buma Cultuur. Tijdens conferentie- en showcasefestival Eurosonic Noorderslag 2017 werden de plannen aan de wereld gepresenteerd en sinds maandag 13 februari 2017 is de website online.

Musicmaker zal in een van zijn volgende magazines wat dieper op het onderwerp induiken, maar alvast in het kort: wat houdt Dutch Music Export precies in? In het eerste officiële persbericht staat onder meer dat ‘het Dutch Music Export-beleid staat voor een structurele en duurzame aanpak van een brede laag van internationaal actieve en succesvolle artiesten en dj’s binnen de verschillende genres van de popmuziek in zowel de mainstream- als nichemarkt.’ Met andere woorden: de drie betrokken organisaties Stichting Popcoalitie, het Fonds Podiumkunsten en Buma Cultuur, gaan samenwerken om muzikale acts met succes in het buitenland succesvoller te maken.

Matchingprincipe
Vaak zijn de budgetten voor internationale marketing en promotie te klein. Daar wil Dutch Music Export met een marketingregeling verandering in brengen. Van 2017 tot 2020 heeft de organisatie elk jaar 500.000 euro beschikbaar. Dat is wel even lekker voor de bandpot, horen we je al denken! Helaas komt niet iedere act in aanmerking. Dutch Music Export meldt hierover het volgende: ‘Toekenning van deze regeling vindt plaats op basis van het zogenaamde matchingprincipe. Het betreft hier dus een cofinanciering, wat wil zeggen dat subsidiebedragen alleen dan worden toegekend wanneer de act beschikt over internationale professionele industriepartners die aantoonbaar eenzelfde bedrag investeren in de internationale marketing van de artiest. Tevens dient de act te voldoen aan een aantal eisen welke je kunt terugvinden op de site.’ 

Meer weten? Kijk op de site van Dutch Music Export en houdt het papieren magazine van Musicmaker in de gaten voor meer achtergrond!

zoeken
zoeken