Soundchecken met The Veils

Excentrieke zang en intense liveband

Muzieknieuws 17-05-2017 13:10

In Musicmaker 446 gaan we op bezoek bij The Veils. De band uit Londen wordt regelmatig vergeleken met David Bowie, Nick Cave, Tom Waits en Jeff Buckley. In het artikel staat de soundcheck van The Veils centraal, hier lees je alvast over de bijzondere stem van frontman Finn Andrews.

Naast de intense liveoptredens staat The Veils namelijk bekend vanwege de experimentele zang van Finn. Hij gebruikt zowel live als op plaat een vibrato-techniek die lastig te definiëren is. In het onderstaande nummer Axolotl van het laatste album Total Depravity hoor je het duidelijk terug vanaf 1:02 minuut. 

Finn's toelichting: ‘Ik vind het lastig om over zingen te praten, want ik denk niet echt na over wat ik doe. Ik ben óf gefrustreerd dat ik iets niet kan, óf ik ben blij verrast dat ik het wel kan. Er is geen instrument meer persoonlijk dan je stem. Ik heb die vibrato-techniek niet bewust aangeleerd, het kwam gewoon. Het heeft sowieso lang geduurd voordat ik zingen onder de knie kreeg. Ik zong al drie jaar voordat ik een beetje toon kon houden. Sindsdien is het beter geworden. Ik durf mezelf pas de laatste jaren met vertrouwen een zanger te noemen. Mijn stem klonk altijd raar en nasaal. Ik hield wel van zingen, maar ik dacht nooit dat het goed klonk. Ik maakte me juist op de laatste plaat weer zorgen dat ik te goed en te netjes zou klinken. Daarom ben ik op Total Depravity de grenzen weer wat meer gaan opzoeken.’

Beluister het album hier:

Het volledige artikel over The Veils tour- en soundcheckrituelen lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #446, juni 2017 (tot 23 juni zonder verzendkosten én zonder verplichtingen)  hier!  

zoeken
zoeken