Nigel Godrich over Roger Waters

'Hij zei niet dat ik moest oprotten'

Muzieknieuws 21-06-2017 16:34

Hoe is het om met Roger Waters, voormalig bassist van Pink Floyd, een album op te nemen? De Britse producer Nigel Godrich weet dat en vertelt het ons.

Een producer is uiteraard een studiopersoon die het opnameproces van een album, EP of single overziet. In meer of mindere mate maakt de producer creatieve en technische keuzes, op eigen initiatief of in samenspraak met de artiest of band. De rol van een producer is echter niet eenzijdig. Dat weet de Britse Nigel Godrich als geen ander. Hij maakte veel platen met Radiohead en werkte onlangs intensief met Roger Waters samen aan diens eerste soloplaat in 25 jaar: Is This The Life We Really Want? Onlangs was Godrich in Amsterdam om het album te promoten. Hij nam de tijd om wat vragen te beantwoorden.

Hoe gingen de opnames met Roger Waters?
'Met iemand als Roger is het lastig een relatie opbouwen. Zoiets heeft tijd nodig, maar die was er niet. Gelukkig was Sean Evans erbij, Rogers vaste beeldregisseur. Hij was in eerste instantie een soort mediator en dat maakte het gemakkelijker. Ik werk nu al ruim twintig jaar met Radiohead en we kennen elkaar inmiddels door en door. Dat is een groot voordeel. Het moeilijkste was dus om oog in oog te staan met iemand die jou niet kent, terwijl jij hem wel kent of in elk geval een beeld van hem hebt. Maar als je een tijdje aan het werk bent, dan voelt het al snel een stuk normaler.'


Welke houding heb je je gegeven tijdens de opnames?
'Ik wist van tevoren niet wat ik van de samenwerking met Roger kon verwachten, maar dwong mezelf om steeds mijn ongezouten mening te geven. Gelukkig was die ruimte voor overleg en discussie er ook altijd. Roger was heel respectvol, kapte me niet af en zei ook niet dat ik moest oprotten. Dat had ik niet verwacht; ik dacht dat hij een stuk ruiger zou zijn. Maar we hebben dus geen ruzie gemaakt.'

 

Het volledige artikel over de rol van producers met meer Nigel Godrich lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #447, juli/augustus 2017 (tot 25 augustus zonder verzendkosten én zonder verplichtingen)  hier!

zoeken
zoeken