aanmelden
Project Brüder zoekt jonge muzikanten
Verbroederend muziekproject over Eerste Wereldoorlog
Muzieknieuws 01-08-2017 14:10
De Nederlandse muzikant Hendrik Jan Vermeulen maakt ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog de documentaire Brüder. Hiervoor zoekt hij jonge muzikanten die een persoonlijk familieverhaal over de Eerste Wereldoorlog hebben en een gedicht kunnen vertalen naar muziek.

Het is in november 2018 precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Voor de Nederlandse muzikant Hendrik Jan Vermeulen heeft deze oorlog veel impact gehad. Hij maakte er al een bijzonder album over: Krieg (2016, eigen beheer). En nu komt er een vervolg in de vorm van een documentaire: Brüder.

Hendrik Jan over zijn beweegreden: 'Mijn Duitse oma's jongste broer overleed in 1916 aan het front op 24-jarige leeftijd. Mijn vader vocht later tijdens de Tweede Wereldoorlog als achttienjarige vrijwilliger ook aan het front. Hij overleefde de oorlog, maar zijn post-traumatische-stress-stoornis was van grote invloed op onze relatie. Deze oorlogsverhalen hebben dus een grote impact op mijn leven gehad en maken dat ik mij verbonden voel met de Wereldoorlogen. Als Europeaan en wereldburger wil ik dat de herinneringen aan deze gebeurtenissen niet verloren gaan en nog eens benadrukken welk intens leed oorlog met zich meebrengt.'

Voor de filmdocumentaire Brüder heeft Hendrik Jan enkele gedichten verzameld uit de oorlogstijd. Hij zoekt nu (jonge) muzikanten uit heel Europa die een persoonlijk verhaal over de Eerste Wereldoorlog te vertellen hebben en muziek onder een gedicht naar keuze kunnen maken. Hiervan zullen afleveringen/videoclips worden gefilmd op bijpassende locaties. De documentaire zal worden uitgebracht in november 2018.

Kijk voor meer info op deze (Engelstalige) pagina of mail naar info@krieg1916.nl.