aanmelden
Kayak's wederopstanding
De wonderlijke auditie van Bart Schwertmann
Muzieknieuws 22-02-2018 13:02
Kayak is als een feniks uit de as herrezen en nu hoofdzakelijk de band van toetsenist Ton Scherpenzeel. Hij verzamelde voor het succesvolle nieuwe album Seventeen een geheel nieuwe band om zich heen. Opvallend was de auditie van zanger Bart Schwertmann.

Musicmaker bezoekt elke maand een band met een bijzonder verhaal in zijn oefenruimte. In editie 453 is het de beurt aan Kayak. Dat de in 1972 opgerichte symfonische rockband nog steeds bestaat, is een klein wonder. Oprichter/toetsenist Ton Scherpenzeel is inmiddels het enige overgebleven originele bandlid.

Nadat vocalisten Edward Reekers en Cindy Oudshoorn in 2015 zomaar opstapten, was Ton allesbehalve klaar met Kayak. Hij schreef een nieuw album en verzamelde een compleet nieuwe band. Hiervan is zanger Bart Schwertmann (Vanderlinde, Classic Rock Unplugged, ex-Boulevard) het nieuwe gezicht.

Nieuwe Kayak-zanger Bart Schwertmann

Opvallend genoeg deed zanger Bart als eerste auditie, maar kwamen na hem nog enkele andere vocalisten solliciteren die graag in Kayak wilden zingen. Uiteindelijk kwam Ton toch weer uit bij Bart.
Ton: ‘Ik kon eigenlijk gewoon niet geloven dat het bij de eerste keer al raak was. Ik heb van tevoren veel rondgevraagd en vocalisten gecheckt op YouTube. Toen Bart op auditie kwam, hoorde ik meteen al dat dit best eens raak zou kunnen zijn! Maar ja, ik kon toch niet zomaar de eerste de beste aannemen?’


Ton Scherpenzeel: al ruim 45 jaar de stuwende kracht achter Kayak

Bart: ‘Tijdens de eerste auditie was nog bijna niks klaar van het nieuwe album. Ik moest vooral oude nummers zingen.’
Ton: ‘Bart probeerde daar dus zijn eigen geluid aan te geven, maar had ook die andere stemmen in zijn hoofd. Zo zat ik ook bij de audities te luisteren, terwijl ik juist probeerde die originele stemmen los te laten. Dat lukte beter toen ik eenmaal nieuw werk had en Bart opnieuw uitnodigde.’
Bart: ‘Die tweede ronde ging al heel snel anders. We begonnen met Falling. Wijzelf en Tons vrouw Irene, die ook betrokken was bij de productie, met name van de zang, riepen na de eerste take alle drie direct: hier moeten we mee doorgaan!’

 

Fotografie: Bert Treep

 
Het volledige interview over Kayak lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #453, maart 2018 (tot 23 maart zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) hier!