aanmelden
Repeteren met Racoon
De Zeeuwen zwoegen voor Ziggo Dome
Muzieknieuws 22-03-2018 13:03
De Zeeuwse popband Racoon repeteerde tot voor kort niet vaak meer. Maar met nieuwe bassist Maarten van Damme en een show in de Ziggo Dome op het programma blaast men het stof er weer af in hun 'oefenhok'. Musicmaker was erbij, aan de Westwal in Goes!

Musicmaker bezoekt voor elke editie een band in zijn oefenhabitat. In editie 454 lees je alles over de repetitie-rituelen van Racoon. Hoewel rituelen? Racoon draait al twintig jaar mee en is zó succesvol dat het vijftal lekker veel kan spelen en dus niet meer wekelijks in de repetitieruimte hoeft te zijn; de muziek zit immers wel in de vingers en het collectieve geheugen. Dat laatste geldt echter nog niet voor nieuwkomende bassist Maarten van Damme, die sinds eind 2017 de plaats heeft ingenomen van medeoprichter Stefan Kroon. Maarten zou je kunnen kennen van onder andere Drive Like Maria, Rosemary's Sons, Wende en/of Abel.

Nieuwe bassist Maarten van Damme in opperste concentratie!

VUURDOOP
Eigenlijk zou Maartens vuurdoop met Racoon in de Ziggo Dome zijn. De band speelt daar op 28 april 2018 een van hun grootste shows tot op heden. Voor zowel Maartens gemoedsrust als die van de rest van de band zijn er vooraf toch maar een paar clubshows ingepland om warm te draaien. ‘Maarten heeft twintig jaar in te halen, zoals hij zelf zegt’, vertelt gitarist Dennis Huige.
‘Dat zijn heel veel liedjes’, haakt Maarten aan. ‘Om een overzicht te krijgen ben ik begonnen met het leren van de setlist van de show in AFAS Live vorig jaar. Dat leek me een mooi aanknopingspunt. Van daaruit heb ik de laatste vier platen leren spelen. Dus ik zit nu zo’n beetje op de helft. Eerst is het vooral een kwestie van de muziek veel luisteren: dan gaat die vanzelf in je botten zitten.’

Gitarist Dennis Huige: altijd in de juiste stemming!

WARMDRAAISHOWS
Dennis onderstreept het belang van de ‘warmdraaishows’ ter voorbereiding op de Ziggo Dome en legt uit waarom die een goede aanvulling zijn op de uren in de oefenruimte. ‘Je kan honderd dagen in een oefenhok zitten, maar je moet gewoon op een podium staan om te voelen en zien wat werkt en niet. Zeker voordat je op zo’n heel groot podium als dat van Ziggo Dome komt te staan. In het oefenhok kun je wel kilometers maken, dingen uitproberen en experimenteren. Op je bek gaan totdat je tot de kern komt en kunt zeggen: “Zo gaan we het doen!”’

Foto's: Cristel Brouwer

Het volledige interview over Racoon lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #454, april 2018 (tot 23 april zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) hier!