BOOM!

De Wonderbaarlijke Reis Van Een Rock-'N-Roll Reus

Muzieknieuws 02-08-2018 10:20

Zanger, dichter en schilder Johannes de Boom - frontman van The Shavers - is een oude bekende van Musicmaker - van zowel het magazine als de mensen achter het magazine. Zijn voormalige 'merch-meisje' Alexandra Vierkant trok maanden met hem op om zijn levensverhaal op te tekenen. Het resultaat is inderdaad de wonderbaarlijke reis die de titel belooft.

Eind vorige maand werd in Paradiso het boek BOOM! De Wonderbaarlijke Reis Van Een Rock-N'-Roll Reus gepresenteerd en daar was natuurlijk muziek bij. Johannes keek toe hoe leden van Peter Pan Speedrock, Dikke Dennis en Rudeboy zijn muziek onder handen namen.

Johannes de Boom was jarenlang de frontman van het basloze The Shavers. Een trio dat Nederlandstalige surfrock met gruizige teksten maakte. Met Halvarine, Gadverdamme! scoorden ze een bescheiden hit en de band was regelmatig te gast bij 3FM. The Shavers, bestaande uit drummer Theo de Jong, de inmiddels overleden broer Cock de Jong en De Boom als onwaarschijnlijke zanger, sierde ooit de cover van ons magazine. Zoals in het intro gezegd is er ook een persoonlijke band. Onze hoofdredacteur André Dodde speelde met zijn band Green Hornet tijdens de Jack Daniels Rock Night-tour - een van de avonturen dat ruimschoots in het boek aan bod komt - waar ook The Shavers en Peter Pan Speedrock speelden. Chris Dekker, redacteur van Musicmaker, was erbij als invalmerchandiser en ook hij speelde vaak met zijn band met The Shavers. Onderaan dit bericht vindt je een link naar een blog dat hij naar aanleiding van het boek schreef.

Reuma
Maar terug naar Johannes. Ondanks een rustige jeugd en een nette, vaste baan bij wat toen nog de Hoogovens heette, was Hans Boomsma - zijn echte naam - altijd van plan om kunstenaar te worden. Beeldend kunstenaar vooral, terwijl  het luisteren naar muziek en het bezoeken van concerten altijd een grote rol in zijn leven speelden. Op jonge leeftijd werd hij echter getroffen door een zeer agressieve vorm van reuma, dat alle gewrichten in zijn lichaam verwoestte. Op een van de albumhoezen zie je dan ook een röntgenfoto van De Boom, waarop alle kunstgewrichten zichtbaar zijn.

De reuma verminkte zijn lichaam en gaf hem enorm veel pijn. Als reactie besloot Johannes op een bijzondere manier tegen die ziekte te vechten. Enerzijds door tatoeages en anderzijds door vooral alles uit het leven te halen. De tatoeages zijn een jinx: het is pijn die hij zelf kiest en zijn kapotte lichaam verandert juist weer in een kunstwerk. En alles uit het leven halen? Het schilderen kreeg opeens voorrang op alles en het tweede deel van het boek bevat een flinke dosis seks, drank en rock-n'-roll omdat hij tegen zijn vijftigste opeens zanger werd.

Johannes kende Cock de Jong uit de kunstwereld. Cock was ooit gitarist en zanger van The Rousers - van die bekende hoes van Joost Swarte - en The Thought. Deze bands speelden vele malen in Paradiso en met de laatste band werden voorprogramma's van onder meer REM en The Jam verzorgd. Na jaren rust had Cock zijn gitaar weer opgepakt en hij wilde een band beginnen met zijn drummende broertje Theo. Dat Johannes geen enkele ervaring in de muziek had en als kind slechts in het kerkkoor had gezongen, was voor Cock geen bezwaar om hem toch als zanger te vragen: 'Dit is een microfoon, zo hou je hem vast en zing maar wat,' schijnt hij in de studio tegen Johannes gezegd te hebben. Op die dag, in de studio, dat eigenlijk gewoon een slaapkamer in Broek op Langedijk was, bulderden er Nederlandstalige teksten door de lucht en werden The Shavers geboren: Cock's derde band met het zelfde aantal letters in de bandnaam: 'Lucky Number Seven,' noemde hij het.



Stempelkunst
Het tweede deel van het boek volgt de band. Een echt jongensavontuur dat de band door heel Nederland bracht. The Shavers speelden op festivals, op nationale radio, op vele poppodia en dat Johannes zichzelf helemaal sloopte leek niet uit te maken. Dagen bijkomen van een optreden? Alles voor de rock-'n-roll. Het boek volgt de opkomst van de band met vele albums, optredens in een gevangenis en alle mooie verhalen van backstage-avonturen, maar ook de haast onvermijdelijke ondergang. De band stopte, kwam weer bij elkaar en uiteindelijk was het niet Johannes' lichaam die het opgaf, maar het was Cock die veel te jong aan kanker overleed. Het afscheidsoptreden in een uitverkochte Waerdse Tempel in Heerhugowaard werd zeer emotioneel.

De altijd positieve Johannes overleefde het en bleef muziek maken, hij is ondanks zijn niet meewerkende lichaam nog steeds beeldend kunstenaar en zijn stempelkunst siert het boek. Er zijn nog steeds muzikale plannen en toen we onlangs bij hem op bezoek gingen was een van de gespreksonderwerpen typisch Johannes: 'Wat willen we worden als we later groot zijn?' Dat een bank overvallen gescherend werd genoemd, zullen we je maar niet vertellen

Johannes gaat dus nog even door, maar het boek vertelt alles over zijn jeugd, de ziekte, The Shavers, liefde, schilderkunst en veel meer. Het is snel, als een rocksong opgeschreven door Alexandra en een aanrader voor fans van The Shavers, liefhebbers van rock-n'-roll en eigenlijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar dit zeer bijzondere levensverhaal. Zoals vaak is de werkelijkheid gekker dan veel fictie-auteurs kunnen bedenken.

De blog van Chris Dekker
Bestel het boek

Alexandra Vierkant
BOOM! De Wonderbaarlijke Reis Van Een Rock-'N-Roll Reus
ISBN/EAN 978-94-92108-14-2
Uitgeverij Hermans

zoeken
zoeken