Release vd Week: Robbing Millions - Holiday Inside

Explosie van muzikale ideeën

Muzieknieuws 25-06-2021 09:13

Heb je wel eens een Mentos in een fles met cola gegooid? Dat beeld dringt zich aan me op wanneer ik deze plaat luister. Dat zegt niets over de explosiviteit van de muziek, maar meer over de fontein aan muzikale ideeën die er uit Lucien Fraipont - alias Robbing Millions - lijkt te vloeien.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Holiday Inside is de tweede plaat die Fraipont maakt onder de naam Robbing Millions. Samen met zijn band vergaarde hij al wat faam in België, met zijn nummers die standaard-popformules en makkelijke wegen lijken te mijden.  Op zijn tweede plaat knoopt hij avontuurlijkheid nog maar eens stevig boven in zijn vaandelstok.

Oneven maatsoorten (Tiny Tino), getunede stemmen, highlife-achtige gitaarlijnen en 8bit-synthlijnen worden over de luisteraar heen gesproeid. Qua genres wordt er niet alleen uit het indiepop-vat getapt, maar we proeven ook jazz en hier en daar wat snufjes uit de Zuid-Amerikaanse keuken. Nee, voor ‘less is more’ hoef je niet bij Robbing Millions zijn.



Fraipont studeerde aan een jazz-conservatorium en speelde in een aantal bands. Maar toen hij voor het eerst begon te stoeien met GarageBand, voelde hij dat solitair knutselen aan nummers voor hem een veel grotere goudmijn zou zijn dan met een paar lui wat aanklooien in een repetitiehok. Het geeft hem naar eigen zeggen dezelfde prikkels als het spelen van computergames.

De muziek is meermaals tamelijk complex, maar het wonderlijke is dat het nergens geforceerd of nodeloos ingewikkeld aanvoelt. Al die muzikale ideeën buitelen niet over elkaar heen, maar doen toffe, goed gechoreografeerde dans. Het is ook zeker te luisteren voor mensen die zelf geen (muzikaal) ADHD hebben! Tenminste, als je niet te snel overprikkeld bent. 



Deze plaat heeft ontegenzeggelijk mondiale allure. Getuige ook het feit dat deze plaat wordt uitgebracht op MGMT Records, het platenlabel van het bekende Amerikaanse producersduo MGMT. Het is zelfs de eerste plaat die zij hier uitbrengen die niet van hunzelf is.

zoeken
zoeken