Musicmaker's video's met nieuwe gear van de Roland 909 Day

Exclusieve kijk op de nieuwe Boss en Roland gear: amps, drums, synths en de fraaie 909 en 303 remakes

Merknieuws 10-09-2016 10:53

Dat was een knappe nimmer vertoonde operatie van Roland. Dertig producten op één dag presenteren! Ze hebben de hele reeks innovaties opgespaard totdat het 9-9 was, gisteren dus, om de productlancering in het kader te kunnen stellen van de remake van de legendarische 909 drumcomputer. In het kielzog van die TR-09 launch waren er ook tal van nieuwe gitaarproducten, nieuwe drums, nieuwe synths en meer.

Musicmaker kreeg twee dagen vóór 909 Day een preview op het kantoor van Roland Central Europe, waar Stefan Kollee, Steven Faber en Stefan Robbers de nieuwe gear al even konden uitproberen. Bekijk de video's! Daarnaast benoemt Roland productexpert Karel Ilsbroukx voor ons in tal van video's de ins en outs van de nieuwe Roland en Boss gear!

Niet alleen het feit dat Roland de productinnovaties had opgespaard tot 9-9-2016, ook de manier van lanceren was ongekend: vanaf 6 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s nachts werden via een videostream een voor een de producten onthuld, onder de titel 909 Day. 

Musicmaker had twee dagen ervoor, samen met de uitgeverij-collega's van Gitarist en Interface, al de gelegenheid de producten te bekijken en uit te proberen op het kantoor van Roland Central Europe in Oevel.
Steven Faber van Gitarist probeerde de nieuwe Boss gear uit. Stefan Robbers van Interface de synths en remakes en Stefan Kollee bekeek vanuit Musicmaker oogpunt álles en maakte de video's. De drums waren nog niet aanwezig bij Roland, want waren nodig in de ICP Studio in Brussel voor de lancering bij de wereldwijde videostream. Dennis Boxem van Slagwerkkrant kon desalniettemin al de nieuwe V Drums beschrijven!
Tot slot: Roland productexpert Karel Ilsbroukx benoemt in vijf video's de ins en outs van de nieuwe producten.  

Daar gaan we!

Nieuwe Boss producten  
Net als de eerder dit jaar geïntroduceerde Waza Amp zijn ook de nu aangekondigde Katana gitaarversterkers onder de Boss naam uitgebracht. Daarmee wordt Boss steeds meer de merknaam voor alle gitaargerelateerde producten van Roland. De GT-1 wordt de opvolger van de ME-25, het meest compacte en eenvoudig te bedienen multi-effectpedaal van het Japanse merk.

Karel Ilsbroukx van Roland Central Europe introduceert aan Gitarist de nieuwe Boss-producten:

 
 

Katana’s
De Katana serie omvat vier gitaarversterkers. De kleinste combo levert 50 watt, dan zijn er twee 100 watt combo’s met respectievelijk één en twee 12 inch luidsprekers en als laatste is er de 100 watt top. Voor nu is er nog geen kabinet aangekondigd in deze serie, maar Roland/Boss heeft al wel enkele cabs in zijn assortiment die prima te gebruiken zijn bij deze top. Overigens heeft de top wel een ingebouwd 5 inch luidsprekertje, zodat je hem ook zonder kabinet thuis kan gebruiken.

De versterkers hebben een eenvoudig bedieningspaneel, met een kanaal keuzeschakelaar (acoustic, clean, crunch, lead en brown), gain, een 3-bands EQ en een effectsectie waarin de effecten van verschillende Bosspedalen zijn te selecteren. De acoustic stand is overigens bedoeld om een akoestische gitaar op aan te sluiten en is niet – zoals bij de Cube serie – een acoustic simulator. In de mastersectie vind je nog een presence- en mastervolumeregelaar en een powersoak met de standen stand-by, 0,5 watt, en half en volledig vermogen.

Er zijn drie regelaars voor de effecten: booster/mod, delay/fx en reverb. Bij elke regelaar zit een knopje met drie standen voor verschillende effecten. Zo kan je bij booster kiezen voor een bluesdriver, overdrive of distortion. In totaal krijg je zo de beschikking over 15 effecten, waarvan er steeds drie tegelijk kunnen werken. Via de Tone Studio website (voorheen Tone Central) kan je nog meer effecten laden, maar ook volledige presets, al dan niet gemaakt door bekende gitaristen.

De 100 watt modellen hebben vier preset drukschakelaars waaronder je gemaakte geluiden kan opslaan, bij de 50 watt combo kan je er twee opslaan.

Karel Ilsbroukx over de Katana-serie: 

 


GT-1 multi-effectpedaal
De GT-1 gaat de ME-25 vervangen en wordt daarmee het meest compacte multi-effectpedaal van Boss. De naam verwijst echter naar zijn grote broer, de GT-100, en dat is geen toeval, want daarvan heeft Boss de geluiden gebruikt en enkele functies. Zo krijg je nu ook de mogelijkheid om de volgorde van effecten te veranderen.

Het pedaal heeft drie schakelaars en een expressiepedaal voor onder andere volume en wah. Met de eerste twee schakelaars kan je door de tweehonderd presets scrollen (100 fabrieksinstellingen en 100 zelf in te stellen geheugenplaatsen), de derde schakelaar kan je gebruiken voor tap-tempo of om per preset effecten in- en uit te schakelen.

De GT-1 heeft ook een looper-functie en kan net als de Katana versterkers sounds binnenhalen van de Tone Studio website.

Karel Ilsbroukx over de GT-1:  


Steven Faber laat de Katana amp en GT-1 horen: 


Boutique-serie
De TR-09 en de TB-03 zijn twee nieuwsgierigmakende uitbreidingen binnen de Boutique-serie. Het betreft een recreatie van twee legendarische instrumenten: de TR-09 die afgeleid is van de TR-909 drumcomputer en de TB-03 die de TB-303 Bass Line synthesizer vertegenwoordigt. Beiden maken gebruik van ACB-modeling, wat betekent dat de originele apparaten zo nauwkeurig mogelijk digitaal zijn nagebootst. Zowel de TR-09 als de TB-03 hebben ook alle originele knoppen en functies, zij het in Boutique formaat. De TB-03 heeft zelfs cv/gate out en een trigger-ingang, en de TR-09 een trigger-uitgang. De TR-09 laat zich met een loop-licht sequencer precies zo programmeren als het origineel, inclusief songmodus. Bij de TB-03 kun je kiezen voor een stepsequencer of de originele manier van programmeren. Beiden klinken erg goed, en duidelijk ook anders dan hun Aira-zusjes TR-8 en TB-3. De TR-09 en TB-03 klinken scherper, dieper en lijken het origineel nog meer te benaderen. 


Sessie door Stefan Robbers met de TR-09, TB-03 en System-8:

Sessie door Stefan Robbers met de Roland TB-03 Bassline: 

Karel Ilsbroukx van Roland Central Europe vertelt over de nieuwe Boutique-serie producten:


De derde Boutique aanvulling is de VP-03, die afgeleid is van de VP-330 Vocoder. Hij beschikt over een ingebouwde string-synthesizer, en kan ook met een externe carrier werken. Naast vocoden kun je robotstemmen maken en is er een step-sequencer beschikbaar. Daar kun je niet alleen noten voor de synthesizer in opslaan, maar ook per stap een mini-sample opnemen met de meegeleverde opzetmicrofoon. Dat levert leuke en spontane resultaten op. Een jamsessie met de drie nieuwe apparaten aan elkaar gesynct  leidde al snel tot leuke resultaten! Er is ook een nieuw dock zonder keyboard verschenen, de DK-01 waarmee je de Boutique-apparaten schuin kunt zetten.

Sessie door Stefan Robbers met de Roland VR-03 Vocoder:

System-8 synth
De System-8 is een achtstemmige polyfone digitale synthesizer die je als een grote broer van de System-1 kunt zien. Hij beschikt over alle knoppen en schuiven met groene verlichting en een 4-octaafskeyboard. Er is een heel nieuw klankenpalet gemaakt en de presets klinken prachtig. Ook een arpeggiator ontbreekt niet en op de achterzijde vinden we ook nog cv/gate outputs. De System-8 beschikt over drie plug-out slots, waarvan er twee zijn ingevuld met een Jupiter-8 en Juno-106 modeling. De Jupiter-8 klinkt goed en fris. De Juno-106 implementatie werkte nog niet maar wordt later als software-update na geleverd. In het derde plug-out slot kun je alle reeds verschenen plug-in laden zoals de System-100 en SH-101.

Karel Ilsbroukx van Roland Central Europe vertelt aan Interface over de System-8: 

 


DJ gear

Roland betreedt ook de dj-markt via een samenwerking met Serato. De DJ-808is een uitgebreide controller met jogwielen, ingebouwde 4-kanaals mixer en een 4-stemmige drumcomputer (kick/snare/clap/hihat) met TR-909, 808, 707 en 606 geluiden, die beatsynchroon kan werken met de audio uit het Serato-systeem. De klanken, knoppen en step-sequencer van de drummachine doen denken aan de Aira TR-8.  Ook een voicetransformer, geïnspireerd op de Aira VT-3, zit erin, naast een hele reeks effecten. Met de acht drumpads aan elke kant kun je de drumsounds bedienen met ‘roll’ functie of de samples uit de Serato software. Met de usb ‘Aira-links’ kun je de DJ-808 verbinden met andere Aira-apparaten voor een uitgebreide podiumsetup.

Ter ere van 909-dag brengt Roland ook voor het eerst en eenmalig in een gelimiteerde oplage een direct drive platenspeler met pitch control en ingebouwd phono equalizer, de TT99 en een 2-kanaal analoge dj-mixer uit, de DJ99 die voor deze gelegenheid beide gestyled zijn in een ‘909-design’ met de kenmerkende grijze en oranje kleuren en belettering.

Blaasinstrument
Tot slot, naast nog vier nieuwe elektronische piano’s en een nieuwe V-Accordion, de FR-4x V- met usb-midi en midi porten. viel ons oog ook nog op de AE-10 Aerophone Digital Wind Instrument: een elektronisch blaasinstrument met een saxofoon compatible toetsen ligging en een SuperNATURAL Acoustic PCM synthesizer als klankgenerator met effectprocessoren. De Aerophone is ook voorzien van een usb-midi poort zodat je niet de beperking hebt van alleen interne blaasklanken.

V-Drums
Michael Schack, Craig Bundell en Slipknot's Jay Weinberg presenteren de nieuwe TD-50 V-Drums in de ICP Studio in Brussel, onderdeel van de wereldwijd uitgezonden videostream The Future Redefined op Roland 909 Day.  


De TD-50
Roland slaat in de telling van de TD-sets voor het gemak de TD-40 over en dat geeft misschien wel een beetje aan dat de nieuwe TD-50 een enorme stap vooruit is. Net als zijn voorgangers is de TD-50 leverbaar in een TD-50K en een TD-50KV uitvoering waarbij de KV de meest uitgebreide en luxe versie is. 

Het hart van de update wordt gevormd door de nieuwe TD-50 module die meer dan 100 drumkits en meer dan 400 klanken aan boord heeft. Nieuw is dat de module ook tot 500 samples kan laden met een totale lengte van 24 minuten in mono, en 12 minuten in stereo formaat. De module heeft ook een kaartlezer voor SD kaartjes aan boord, die je kunt gebruiken om het geheugen uit te breiden en om meespeeltracks te laden. Ook een uitgebreide effectprocessor ontbreekt niet, en natuurlijk heeft de TD-50 module alle mogelijke in- en uitgangen voor zowel audio, midi als data.

Roland doet bij het samenstellen van de TD-50 drumkits iets opvallends: de bassdrumpad en het reksysteem worden niet meer automatisch meegeleverd. De bassdrumpad kun je zelf kiezen uit een aantal opties die Roland aanbied. Het weglaten van het reksysteem levert een aanzienlijke kostenbesparing op, en dat maakt de TD-50 qua prijs waarschijnlijk net even wat bereikbaarder. Het reksysteem is natuurlijk wel gewoon nog bij te bestellen.

De pads
Ook op het gebied van de pads is er een hoop nieuws te melden. Zo is er een nieuwe 14" snaredrumpad met een opvallend drielaags gaasvel. Dat vel moet deze PD-140DS een nog natuurlijker spelgevoel geven. In combinatie met de TD-50 module biedt deze snaredrumpad ook verbeterde positional sensing, en je hoeft niet langer op de module om te schakelen als je een rimclick klank wilt hebben.

Op het gebied van de bekkenpads is er een nieuwe CY-18Dr Digital ride die maar liefst 18" in diameter is. Ook deze pad heeft een verbeterde respons, en door het grote formaat geeft hij een realistischer spelgevoel.
 
De TD-50KV wordt geleverd met de nieuwe VH-13 V-hihat.

Voor wat betreft de bassdrum kun je kiezen voor de al bestaande KD-140 en KD-120 pads, maar er is ook een nieuwe KD-a22 converter waarmee je een 22" bassdrum kunt ombouwen naar een elektronische kick. Dat ziet er op een podium natuurlijk een stuk gelikter uit. 

Zodra er meer bekend is over de TD-50 kits lees je het natuurlijk hier én in Slagwerkkrant. In de tussentijd zetten wij alles op alles om zo snel mogelijk een testexemplaar te bemachtigen.

Michael Schack maakte voor Anderton's al een exclusieve demovideo met de TD-50: 

 

Demovideo van Roland: 

 


Roland TD1-KPX
Blikvanger van het Roland nieuws is natuurlijk de TD-50, maar ook in het betaalbare segment is er opvallend nieuws van Roland. De TD-1KPX is een nieuwe draagbare drumkit op basis van de TD-1 module.

De TD1-KPX leent het makkelijk in te klappen reksysteem van de TD-4KP, maar is anders dan die set volledig uitgerust met gaasvellen: een 8" snaredrum pad en drie 61/2" tompads. De bassdrumpad is net als bij de TD-4KP geïntegreerd in een van de drie rechte staanders van het reksysteem. Het hihatpedaal is de recent geïntroduceerde FD-9 en de bekken- en hihatpads zijn de 10" grote CY-5's. De TD-1 module heeft 15 drumkits aan boord, en er zijn uitgebreide coach en metronoomfuncties. Via USB-midi kun je de module ook heel gemakkelijk aansluiten op je laptop of computer.

Mocht je inderdaad van plan zijn de TD1-KPX veel te vervoeren, dan is het goed om te weten dat Roland ook een optionele set goed passende tassen levert.

 Alles over de 909 Day op de speciale site van Roland: 
https://tfr.roland.com/eu/ 

 

zoeken
zoeken