NAMM Show 2017 - Preview

Met productnieuws van Fender, Akai, ESP/LTD, Korg, Warwick, Roland, Breedlove, Meinl, ATV en meer

Merknieuws 16-01-2017 05:06

Nog een paar dagen en dan begint de NAMM Show in Anaheim, Californië. Natuurlijk is Musimaker erbij en we doen elke dag verslag vanuit het voorstadje van L.A.. De geruchtenmachine gaat al flink te keer en hier zijn de eerste nieuwtjes.

Vanaf  woensdagavond 18 januari zijn we aanwezig in het plaatsje Anaheim, een van de steden die samen groot Los Angeles vormen, met in totaal net zoveel inwoners als heel Nederland. L.A. is een echte muziekstad, maar ook een muziekinstrumentenstad. Een logische plek voor de beurs waar jaarlijks ongeveer al het productnieuws voor het eerst wordt gepresenteerd. 

Nog even in spanning
Veel fabrikanten willen logischerwijs geen informatie prijsgeven vóór de NAMM plaatsvindt, zodat de lancering van een nieuw product in januari geheel als een verrassing komt. Er zijn echter al een paar aankondigingen gedaan van wat er op de NAMM zal verschijnen. Daarvan zetten we hier de belangrijkste op een rij.



Fender en Music Man gitaar- en basnieuws

Fender ender kondigt voor 2017 de American Professional Series aan. In de serie zien we Telecasters, Stratocasters, Jazzmasters en Jaguars met vintage looks, maar met specs (denk aan een Mustang-brug op een Jazzmaster) die de speler aanspreekt. 
De Fender Offset serie bestaat uit twee Duo-Sonics (een met twee enkelspoelers en een met een humbucker-singlecoilcombinatie), een Mustang met gewone singlecoils en een met P-90’s, en een Mustang bas. Hun no-nonsense indie-uiterlijk maakt ze aantrekkelijk, net als de prijs, die de 600 euro nog niet aantikt. 
Natuurlijk zijn er ook bassen. De American Pro Precision is links- en rechtshandig in zwart, wit en sunburst verkrijgbaar, terwijl rechtshandigen ook kunnen kiezen voor een vijfsnaar en een prachtige 'anique olive'. Qua halzen is er keuze tussen palissander en esdoorn. De Jazz deelt veel van de specificaties, maar het heeft een moderne C-hals, V-Mod-Jazz-elementen en het is als viersnaar ook fretloos verkrijgbaar. Verder zien we ook hier vier- en vjfsnarige modellen en een variant voor linkshandigen. Naast wit, sunburst en zwart heeft de Jazz de kleur Sonic Grey als unieke kleur.
Music Man, het tweede merk van Leo Fender brengt nieuwe kleuren naar de NAMM en het is leuk dat Old Smoothie, een heruitgave van een van de MM-prototypes, nu ook in Mint Green en Butterscotch verkrijgbaar is. Bij G&L zullen we de Kiloton voor het eerst in het echt aanschouwen.


Akai MPC
Akai veranderde enige jaren terug de MPC van een zelfstandig workstation in een hardware controller voor de MPC software, die dan op een computer draaide. Sommige gebruikers beschouwden dat als verraad aan het originele, door Roger Linn bedachte concept van de MPC. Maar nu introduceert Akai twee nieuwe MPC's die wel standalone - dus zonder computer-  gebruikt kunnen worden.
De MPC live ziet er hetzelfde uit als de reeds bestaande MPC Touch, maar werkt dus ook zonder computer. Er is een 7 "kleuren  touchscreen, 16 verlichte pads en diverse encoders. Hij bevat 2 GB sampling ram en 16 GB opslaggeheugen. Het is ook mogelijk om 2,5" sata drives direct aan te sluiten.
Erg handig is het feit dat deze MPC behalve met een externe voeding ook een ingebouwde, oplaadbare accu heeft. Verder vinden we stereo line inputs, phono input, 2x midi in/out en drie usb 3.0 connectors voor aansluiten van thumb drives en controllers.
Een stuk uitgebreider nog is de tweede machine, de MPX C. Deze heeft een fraai opklapbaar 10,1 "multi-touch scherm, 16 pads en 16 draai encoders met mini display. Verder heeft ie alles wat de Live heeft, inclusief MPC software 2.0, maar als extra's CV/Gate outputs (!), 4 x midi in en 4 x midi out.
Al met al een geweldige machine voor muziekproductie live en in de studio die de traditie van de MPC weer nieuw leven inblaast.

Akoestische gitaren
Op akoestisch gebied verwachten we veel nieuws, met iets interessants van Taylor voor dev instapmarkt en maar liefst 24 nieuwe modellen van Gibson Acoustic. Ook Martin zal met nieuws komen naast de drie nieuwe met Fishman uitgeruste toevoegingen aan de 16 serie waarvan we al hebben gehoord.
Breedlove voegt met de Concerto (foto hiernaast) een nieuwe bodyvorm aan zijn catalogus toe en Godin brengt drie nieuwe staalsnarige gitaren uit in de Art & Lutherie serie en vier thinline nylonsnarige cutaways in de La Patrie Arena serie.

Nieuwe uitvoering voor Korg synthesizers
Korg brengt vier bestaande synthesizers in een nieuwe uitvoering. Het gaat om beperkte oplages die technische identiek zijn aan de originelen maar er anders uitzien.
De oorspronkelijke MS-20 werd in 1978 geïntroduceerd en veroverde onmiddellijk de harten van muzikanten en sounddesigners met zijn flexibele, semi-modulaire opbouw en uiterst betaalbare prijs. 35 jaar later gebeurde hetzelfde maar dan met de MS-20 mini. In 2017 komt er een supercleane White Monotone uitvoering als limited edition.
De Korg Kronos in de 88-toetsenuitvoering is in een beperkte oplage beschikbaar in een  smaakvolle, goudkleurige versie. Het gouden bedieningspaneel reflecteert omfloerst het licht en de sunburst zijpanelen accentueren de houtnerf en stralen warmte uit.
Van de Korg Krome komt er een Platina-uitvoering, waarmee je je op het podium en in de studio kunt profileren. De platina kleur is in beperkte oplage beschikbaar voor alle drie de Krome modellen, 61/73/88 toetsen.


ESP/LTD gitaren en bassen
ESP/LTD komt met gitaar- en basnieuws. Frank Bello krijgt een vernieuwde ESP Frank Bello Jazz bas en een beter betaalbare LTD FB-J4. Lamb Of God's John Campbell krijgt zijn eerste signature-bas ooit, de LTD JC-4FM. In de Thinline-serie met holle kamers, introduceert het merk de fretloze TL-4Z, met zebrano top, en de vijfsnarige TL-5SM. Beide bassen hebben een gelijmde hals. 
Qua gitaren: wie wat meer kleur wil kan terecht bij ESP die met de Cult ‘86 een tribute uitbrengt naar de gitaar waarmee Vernon Reid bij Living Colour begon.

8-snarige Warwick Rockbass
Warwick bestaat 35 jaar. Het Duitse merk komt met twee speciale Limited 2017 versies van de Thumb Bass, bekend geworden door onder meer Jack Bruce. De duurste 35th Anniversary, uit de Custom Shop, heeft een doorlopende hals, mooie houtsoorten en EMG-elementen. Daaronder zit een versie uit de ook in Duitsland gemaakte Pro Series. Ook deze versie met geschroefde hals heeft EMG's en een mooie top. Wat we eigenlijk nog mooier vinden is de Warwick Rockbass Corvette Basic in transparant zwart. Het model heeft twee J-elementen van huismerk MEC, het is linkshandig en/of fretloos verkrijgbaar... ...en het is een achtsnaar! Vier dubbele snaren dus! De winkelprijs van deze bas komt onder de 1000 euro. De enige concurrent van deze 34”-bas is de shortscale Hagstrom HB-8.

Roland
Roland zal in elk geval de Go:MIXER tonen, een draagbare mini mixer vooral voor mobiele apparaten met drie stereo inputs, mic in en gitaar in en een stereo out. De voeding komt uit de usb bus.
Verder introduceert Roland een nieuwe lijn usb audio interfaces onder de naam Rubix. Er zijn drie modellen de 22 (2i/2o), 24 (2i/4o) en 44 (4i/4o), allemaal met mic preamps, HI-Z input, midi i/o en ingebouwde hardware compressor/limiter in de 24 en 44.
Maar we verwachten toch dat Roland met nog meer nieuws zal komen als de beurs echt begint.

Drumnieuws

Meinl Cymbal Tuners
Jarenlang hebben drummers hun bekkens gedempt door er simpelweg een stukje tape op te plakken. Dat moest beter kunnen, vond Benny Greb, en samen met Meinl ontwikkelde hij de Meinl Cymbal Tuners; een setje ontzettend sterke magneetjes die je aan weerszijden van het blad van je bekken kunt plaatsen. De magneetjes zijn zo sterk dat ze tijdens het spelen niet van hun plek komen. Handig!

www.meinlcymbals.com

 

 ATV aFrame

ATV, het nieuwe bedrijf van Roland-oprichter Ikutaro Kakehashi,  presenteert op de NAMM-show hun tweede percussie-gerelateerde item: De aFrame. Volgens ATV een mix van een akoestisch instrument, dsp technologie en traditionele ambachtelijke Japanse expertise. De aFrame is een prachtig vierkanten bamboe frame van ongeveer 40 cm doorsnede met een uit de kluiten gewassen speeloppervlak dat is voorzien van piëzo microfoons en drukgevoelige sensoren die een dsp circuit aansturen. Het controlepaneel bevindt zich discreet aan de onderkant. Je kunt er op slaan, scratchen, wrijven, aaien, alles wordt vertaald in klanknuances. De zelf ontwikkelde “Adaptive Timbre Technology” technologie zorgt voor een zeer expressieve “electro-organische” klank. De elektronische klanken ontstaan door de harmonisch inhoud van meerdere klankbronnen dynamisch in realtime te bewerken.
www.atvcorporation.com - www.aframe.jp

Vanaf donderdag lees je op Musicmaker.nl dagelijks een verslag van de NAMM-Show 2017. Maar natuurlijk houden we je ook via Facebook en Twitter op de hoogte. 

zoeken
zoeken