aanmelden
Repeteren met Sue The Night
Onmisbare synthesizersounds
Muzieknieuws 15-03-2017 14:12
De huidige De Wereld Draait Door-band Sue The Night heeft een nieuw album klaar, genaamd Wanderland. Met de albumrelease in aantocht en maandelijkse televisieoptredens valt er dus veel te repeteren en niets te klagen. De zeskoppige band, geleid door zangeres/gitariste Suus de Groot, is daarom regelmatig te vinden in een karakteristiek kraakpand in Haarlem-Noord om nieuwe en bestaande liedjes door te nemen. Musicmaker mocht aanhaken en zag een hoop bijzondere synths.

Sue The Night laat op het nieuwe album Wanderland een nieuwe kant van zich horen. Zeker qua sounds is de naar The War On Drugs klinkende plaat flink uitgebreid en dat is de hoofdreden dat ook het instrumentarium flink is gegroeid. Voor de plaatopnames werden onder meer enkele nieuwe synths geïntroduceerd die achteraf gezien onmisbaar bleken voor de live-vertolking van de liedjes.

 

Mind Dear

Gitarist en producer Thijs van der Klugt (ook Baskerville): ‘Tijdens de plaatopnames kocht ik een Russische synthesizer met een onmogelijke Russische naam, die we nu maar “De Rus” noemen. Er komt een bepaald string-ensemble-geluid uit dat in de single Mind Dear prominent aanwezig is. Heel elektronisch en synthetisch, maar zo karakteristiek dat we die sound uiteindelijk in veel songs hebben gebruikt. Die moet live dus ook mee. Daarnaast is de Jen SX 1000 een nieuwe teamspeler. Dat is een heel oude synthesizer, monofoon en erg simpel in de opzet, met slechts één oscillator en één filter.’

 

Onder: 'De Rus'

Thijs: ‘De Jen SX is een relatief goedkoop ding, maar hij klinkt fantastisch. We hebben hem veel voor Wanderland gebruikt. Ook de Suzuki Omnichord gaat tegenwoordig altijd mee. Al die synths tezamen zijn toch weer drie extra kanalen. Het zorgt wel voor wat logistieke uitdagingen. We hebben nu nog een achtpersoons busje met een laadruimte, maar onze tourmanager heeft ons vriendelijk verzocht om een verhuiswagentje met laadklep te zoeken.’


De onmisbare Jen SX 1000

Suzuki QC1 Q Chord Soundcard Guitar

Foto's: Bullet-Ray

Wil je het hele interview met Sue The Night lezen en meer moois voor muzikanten tot je nemen? Bestel Musicmaker #444, maart 2017 (tot 21 april zonder verzendkosten én zonder verplichtingen)  hier!