aanmelden
NAMM Show verslag - Dag 3
Charvel, Yamaha, Ludwig, Avid, Nord en veel meer!
Muzieknieuws 28-01-2018 21:01
Ook dag 3 van de NAMM Show in L.A. brengt ons weer veel verrassend gearnieuws, waaronder de te gekke drummodule van Yamaha, lekkere Charvel-gitaren, compacte buizenbastop van Ashdown en de Nord Electro 6.
Bekijk ook onze videoreportage met nieuws van Yamaha, Dunlop/Way Huge, Hammond, Fender en Sennheiser.Spring meteen naar je favoriet:
gitaar
bas
drums
recording
toetsen

Dagje gemist? Kijk hier:
Namm Show Dag 1
Namm Show Dag 2

GITAAR
Charvel voegt een flinke hoeveelheid heavy-rockgitaren met humbuckers in verschillende afwerkingen en met diverse houtopties toe aan zijn opgevoerde Pro-Mod serie. Zo is er de met een Seymour Duncan Shred SH-10B (brug) en Jazz SH-2N (hals) uitgeruste Pro-Mod DK24 HH, met een geschroefde esdoorn hals en een Floyd Rose tremolo. De DK24 HH HT heeft gelijke specificaties maar een vaste brug (hardtail, vandaar HT). De San Dimas Style 1 mikt op de snelle gitarist met een Seymour Duncan JB TB-4 (brug)/59 SH-1N (hals) combinatie en een met grafiet versterkte geschroefde esdoorn hals.

Lekker rocken met de Charvel Pro-Mod DK24 HH

Charvel omschrijft de So-Cal Style 1 HH als een 'fun-in-the-sun' gitaar en dat geldt zeker voor de opvallende Rocket Red versie met ebben toets en Seymour Duncan TB-6 en SH-6N Distortion pickups. De twee andere uitvoeringen hebben ook een elzen body en esdoorn hals, maar minder schreeuwende kleuren en een esdoorn toets.

Fun in the sun: Charvel Pro-Mod So-Cal Style 1 HH

Last but not least noemen we nog twee So-Cal Style 2 modellen met een body van okoume. Beide hebben een Seymour Duncan Shred SH-10B bij de brug en een Jazz SH-2N bij de hals, eean esdoorn toets en een zijdeglans afwerking. Het ene model heeft een Floyd Rose, de ander een vaste brug.

 

Rainger FX toonde het Reverb-X minipedaal, de tegenhanger van het Echo-X minidelay. De unique selling point van de Reverb-X is een post-reverb overdrivecircuit compleet met noisegate, waardoor het pedaal gigantische atmosferische texturen kan oproepen, ondersteund door maximaal zes seconden reverb. Een inputregelaar en overload-led zijn ook inbegrepen, net als Raingers kenmerkende Igor pressurepad, waarmee je reverb aan individuele noten kunt toevoegen terwijl je speelt.

Bon Jovi gitarist Phil X introduceert zijn signature overdrivepedaal, gemaakt door LAA-Custom. Met de naam Fuck Jazz Overdrive laat hij weinig twijfel over in welke hoek we dit effect moeten plaatsen. We verwachten dan ook dat je met de regelaars voor drive, bottom, top en volume een flinke crunch kunt neerzetten. We moeten trouwens nog zien wat de schakelaar doet met de standen Shitty Amp/Great Amp…BAS
Ashdown bracht een nieuwe 30W buizenversterker mee naar Californië. Het compacte ding is heerlijk licht en klinkt te gek. Het persbericht met specificaties van deze lieflijk genaamde Little Stubby, komt na de NAMM.  Hadden de Britten van Ashdown niet al een 30W CTM30? Ja, maar die is uit productie en dit is een opvolger met een geheel nieuw circuit.


Foto: yep, in dit compacte apparaat zitten écht voorversterker- en eindversterkerbuizen.

Yamaha toont de viersnarige TRBX604FM en de TRBX605FM met een snaar meer. Beide bassen hebben een mooie, gevlamde esdoorn top op een body van mahonie. De hals, bestaande uit vijf delen esdoorn en mahonie, is aan de body geschroefd en op de kop zien we een met de body matchend stukje gevlamd esdoorn.
De Custom Yamaha H-Alnico-elementen bedien je met een balansknop en een 3-band EQ. De bas is ook passief te schakelen en te bespelen.


Beide bassen zijn in diverse transparante kleuren leverbaar. In de VS zullen ze rond de 1000 dollar kosten en we verwachten een vergelijkbaar bedrag in euro's voor Nederland.
Hoe het klinkt? Hieronder zie je n filmpje.
Yamaha-websiteDRUMS

Ludwig komt met de Neusonic, een middenklasse kit die wordt gemaakt in de VS. De ketel van de set bestaat uit drie buitenlagen esdoorn en drie binnenlagen kersenhout. De set is verkrijgbaar in twee verschillende driedelige configuraties: 20" bassdrum met 12" tom en 14" floortom en 22" bassdrum met 12" tom en 16" floortom. Er zijn naast naturel nog drie kleuren bekleding om uit te kiezen: Skyline Blue, Aspen White en Black. De set heeft mooie kleine spanbokken en bassdrumpoten die je misschien nog kent van de Signet. De prijs van de Neusonic gaat in Europa rond de 1500 euro liggen.

 

Ook heeft Ludwig twee nieuwe kleuren in bij de Vistalite drums. De eerste is Smoke, een vrij donkere zwart/grijze kleur die ook bij de originele introductie in 1976 verkrijgbaar was. De tweede is pink; behoorlijk pittig roze. Daarmee wijkt Ludwig ook voor het eerst af van het originele Vistalite kleurgamma, want de roze kleur is compleet nieuw.

Roland komt met de TM-6 Pro, een compacte triggermodule met 6 stereo-inputs. De TM-6 heeft 80 drumkits aan boord, 500 samples en 286 V-drum klanken en de module geeft je daarnaast de mogelijkheid om via een SD-kaart samples in te laden. Daarnaast functioneert het ding ook als een audio interface met 8 in- en outputs, en is er een flink gespierde effectprocessor aan boord. Een ideaal stuk gereedschap als je een akoestische drumkit wilt voorzien van de nodige hybride opties.

En dan tot nu toe dé drumklapper van de NAMM-show van Yamaha. Het merk introduceert de EAD-10 wat een afkorting is voor Acoustic Electronic Drum. Het ding bestaat uit een module en een gecombineerde trigger/stereomicrofoon.

Die trigger zet je vast op de spanrand van je bassdrum, en zo kun je via de microfoon een opname van je drumkit maken die wonderwel goed gebalanceerd is. Maar dat is nog lang niet alles, want je kunt het ding ook gebruiken om je drumsound uit te versterken, en om er in realtime allerlei effecten op los te laten. De trigger kun je vervolgens ook gebruiken om sounds te triggeren, die je desgewenst ook nog eens over je akoestische bassdrumklank kunt layeren. De module heeft ruimte voor 100 samples, kan van zichzelf anderhalve minuut audio opnemen (met een sd kaart simpel uit te breiden tot 30 minuten), heeft een slimme metronoom, en heeft naast de input voor de bassdrumtrigger nog twee extra trigger inputs waarvan één stereo, en één driezone trigger. Maar dan is er ook nog een app voor smartphone of tablet die het werken met de module nog eens gemakkelijker maakt. De mogelijkheden van de EAD-10 zijn ongekend, en de demo's op de Yamaha stand maken ontzettend hebberig.


RECORDING

Apple Logic Pro X 10.4

Op de Namm werd bekend gemaakt dat er een nieuwe gratis update uit is voor Logic Pro X met het nummer 10.4. In deze update is een nieuwe tempo detection toegevoegd die Smart Tempo heet. Het idee is dat je nu zonder metronoom of clicktrack alles aan het tempo van je performance kunt aanpassen. Ook handig om samples met verschillende tempo en timing te combineren.

De bijgeleverde content is uitgebreid met twee nieuwe drummers, twee vintage brush kits, 800 loops en 150 nieuwe cinematic presets voor Alchemy. Verschillende nieuwe plug-in's zijn nieuw waaronder de Phat FX multi-effect plug-ins voor extra punch en presence voor synths, gitaar, bas en drums. Chromaverb is een alogoritmische galm met een kleurrijke interface en veel klankopties. Vintage EQ bestaat uit drie onderdelen die zijn gemodeled naar klassieke hardware eq's; Graphic EQ, Vintage Tube EQ en Vintage Console EQ. Laat me raden; API, Pultec en Neve?meer info

Celemony ARA 2 

Celemony, makers van Melodyne maakten bekend dat ze een verbeterde versie van hun ARA (Audio Random Access) interface extension uitbrengen onder de naam ARA 2. Logic Pro X 10.4 ondersteunt de nieuwe ARA 2 standaard al. Dat betekent o.m. dat je in Logic instant access hebt tot tracks in Melodyne zonder import- en exportgedoe. Bij andere daw's wordt nog aan ondersteuning gewerkt. Wel moet Melodyne zelf nog aangepast worden om dit echt mogelijk te maken, maar bij Celemony zijn ze daarmee al in het bèta stadium.
meer info

Avid Pro Tools 2018

Maar ook Avid sloeg toe met een update; Pro Tools 2018. Nieuw hierin is Retrospective Midi Record, waarmee je ook als je niet opneemt toch kunt vasthouden wat je gespeeld hebt. Er zijn Track Presets toegevoegd waarmee je favoriete effectketens, processing en diverse andere track settings kunt opslaan. Playlist Comping is nuttig om de beste stukken uit meerdere takes te compileren. Met de Start Collaboration' knop kun je je project eenvoudig delen via the cloud. En in diezelfde cloud kun je nu je iLok licenses opslaan.
meer info


TOETSEN
Nord Keyboards Nord Electro 6Nord Electro 6

De Namm is behalve voor het introduceren van nieuwe producten ook het ideale moment voor updates van bestaande apparaten. Nord Keyboards presenteerde versie 6 van de Nord Electro, het populaire keyboard vol met vintage elektro-mechanische en akoestische instrumenten. Er zijn nu drie onafhankelijke klankonderdelen die je kunt splitten en layeren of drievoudig multitimbraal kunt bespelen. Het omschakelen naar een andere sound verloopt nu naadloos, dus zonder afgekapte noten. Maar ook bij de sounds zelf is het een en ander verbeterd. De piano's hebben speciale filters gekregen en de polyfonie is verhoogd, de synthafdeling heeft nu 512 mb geheugen voor samples en eveneens een hogere polyfonie, bij de orgels zijn er twee Pipe Organ models en Dual Organ mode bijgekomen. Als extra effect is er nu Reverb met Bright Mode.

Er zijn drie variaties, de Electro 6D 61 met 61 semi-gewogen toetsen, De 6D 73 met 73 semi-gewogen toetsen en de 6 HP met 73 noten Hammer Action klavier.
meer info

Studiologic Numa Compact X2 en SL73 Studio Studiologic Numa Compact X2

De Studiologic Numa Compact 2X is de opvolger van de vorig jaar gepresenteerde Compact 2. Hij heeft meer regelaars, drie onafhankelijke soundengines en een ingebouwde usb audio interface. De Tone-wheel engine is afgeleid van de Numa Organ en met de faders kun je de drawbars bedienen. De piano- en de synthsounds zijn afkomstig van de Studiologic Sledge. In totaal zijn er 88 presets, waaronder een vleugel met string resonance. Er is een ingebouwde dubbele effectprocessor en 1 GB aan flash geheugen voor je eigen samples. Het 88 toetsen keyboard is semi-weighted met aftertouch. Als prijs wordt 700 Dollar genoemd.

Studiologic SL73 Studio