aanmelden
Op ESNS met Luwten, Pip Blom en De Raad Van Toezicht
Zo voelt het vlak na een belangrijke showcaseshow
Muzieknieuws 22-02-2018 13:02
Musicmaker volgde tijdens Eurosonic Noorderslag 2018 drie vooraanstaande Nederlandse beloftes: Luwten, Pip Blom en De Raad Van Toezicht. Hier lees je alvast wat voor indruk de showcaseshows op hen maakten.

Luwten is de band rondom songwriter en zangeres Tessa Douwstra. Ze combineerde haar folkliedjes met elektronica op het debuutalbum Luwten, dat in oktober 2017 uitkwam. Na haar Noorderslag-optreden van vorig jaar speelt Luwten dit jaar op Eurosonic: het internationale showcasegedeelte van het festival.

Zo voelde Tessa zich na de ESNS-show: 'Na een show ga ik altijd springen en rennen door de hoeveelheid adrenaline die dan in mijn lijf zit. We maken niet heel wilde muziek en ik kan niet fysiek helemaal losgaan op het podium, daarna moet ik dus altijd mijn energie kwijt. Heel veel tijd was daar deze keer niet voor, want we moesten al snel weer inpakken omdat de volgende band op moest. We konden zelf ook niet heel lang blijven, want we speelden diezelfde avond ook nog op een bowlingfeest van onze boeker. Het was leuk om na die Eurosonic-show direct nog een show te doen. Je focust je zo lang op die ene show, dan is er de ontlading en ontspanning. Het is heel lekker om dan meteen door te kunnen met andere dingen. We gingen tussendoor nog langs de radio, dan land je alweer, en daarna hebben we lekker een kwartiertje bij het feest gespeeld. Na dat setje ben ik naar bed gegaan, want de volgende dag hadden we om half twaalf in de ochtend weer een sessie.'

De jonge Pip Blom neemt haar eigen nummers op en brengt ze zelf uit. Met die aanpak veroverde ze al vele harten in Engeland en Nederland. Na debuut-ep Are We There Yet uit 2016 en een optreden op Noorderslag in 2017 is het nu tijd om de rest van Europa te veroveren via Eurosonic 2018. Samen met broer Tender Blom (gitaar/zang), Casper van der Lans (bas) en Camiel Muiser (drums) gaat ze voor een indiepop-revolutie. Hoe zij zich na de Eurosonic-show voelt?
Pip: 'We waren euforisch en je krijgt een adrenalinestoot van jewelste. Helaas moesten we al snel onze spullen opruimen om door naar de Kroeg Van Klaas te gaan voor het volgende optreden. We hadden dus niet heel veel tijd om bij het Eurosonic-optreden stil te staan, maar dat is prima: je kan er toch niks meer aan doen.'


De Raad Van Toezicht is een twaalfkoppige jazzformatie uit Arnhem en daarmee een bijzondere Noorderslag-act. De band brak in 2016 door, mede dankzij een uitstekende show op North Sea Jazz, en presenteerde afgelopen jaar zijn debuutalbum De Raad. Met twee drummers, twee bassisten, twee gitaristen, twee toetsenisten, een violist en een blazerssectie is De Raad Van Toezicht bij voorbaat al de grootste act van Noorderslag 2018! Bassist Teun Creemers over de ervaringen in Groningen.

'We kregen veel positief commentaar en zelfs aanvragen voor samenwerkingen met andere muzikanten. We hebben veel vrienden gemaakt, een topoptreden gehad en nog heel veel gezelligheid nadien. Het was een leuk vriendenweekend. We hebben ook vooral nog de toerist uitgehangen op Noorderslag en hebben het in de Artist Village superlaat gemaakt. De dag erna speelden we overigens wel alweer om half vier in Helmond, dus na twee à drie uur slaap zaten we alweer in de bus. Gelukkig was het publiek in Helmond erg enthousiast waardoor we, ondanks het slaaptekort, toch een goede show neer konden zetten. Daar ben ik zeker trots op!'

Foto's Luwten en Pip Blom door Henk Veenstra
Foto De Raad Van Toezicht door Bart Heemskerk

Het volledige interview over Eurosonic Noorderslag lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #453, maart 2018 (tot 23 maart zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) hier!