aanmelden
Yamaha Transacoustic gitaren
Akoestische gitaren met chorus en reverb ingebouwd
Merknieuws 22-03-2018 20:52
Yamaha heeft altijd voorop gelopen op het gebied van innovatie en met hun bijzondere bijdrage aan de akoestische gitaarwereld, de LS-TA TransAcoustic, kun je compleet onversterkt spelen terwijl je op mysterieuze wijze een chorus- en reverbeffect uit het klankgat hoort komen; reverb en chorus zonder versterking of externe apparatuur. Luister zelf...

De wetenschap achter deze uitvinding klinkt verraderlijk eenvoudig, maar er komen opmerkelijk  slimme elektronische snufjes bij kijken. Volgens Yamaha werkt het als volgt: “Aan de binnenkant van de klankkast is een aandrijver op het achterblad geïnstalleerd. Deze reageert op de trilling van de snaren en begint te vibreren. De trillingen van de aandrijver worden vervolgens overgebracht op de klankkast en de lucht er in en omheen, waardoor je authentieke reverb- en chorusgeluiden krijgt die vanuit de klankkast komen."

Op de bovenste schouder van de gitaar zitten drie platte draaiknoppen waarmee je de reverb, chorus en het volume (als de gitaar is aangesloten) bedient. Vanuit de bespeler gezien bepaal je met de linkerknop de hoeveelheid en de soort reverb in je gitaargeluid. Als de regelaar in de middenpositie staat, schakel je van ‘room’ naar ‘hall’ - termen die iedere gitarist die wel eens met een reverbpedaal gespeeld heeft bekend zullen voorkomen. Met de middelste knop zet je de ingebouwde effecten aan en als de gitaar op een versterker is aangesloten werkt deze knop tevens als volumeregelaar. Je hebt waarschijnlijk al geraden dat de rechterknop de intensiteit van het choruseffect bepaalt. Stroom komt van een batterij in een vak bij de onderste gitaarbandknop, waar ook de jackingang in zit.

Er zijn vier types verkrijgbaar: 

LL-TA - Yamaha Original Jumbo
(foto hiernaast)  
LS-TA - Concert
FS-TA - Concert   
FG-TA - Traditional Western

Meer informatie. Klik hier